Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, diabetul este o boala cronica. Acesta apare atunci cand pancreasul nu mai este capabil sa produca insulina sau cand organismul nu poate utiliza bine insulina pe care o produce.

Insulina este un hormon produs de pancreas care actioneaza ca un comutator pentru zaharul din sange. Acesta permite glucozei din alimente sa treaca din fluxul sanguin in celulele organismului pentru a produce energie. Toti carbohidratii sunt descompusi in glucoza in sange. Insulina ajuta glucoza sa ajunga in celule.

Incapacitatea organismului de a produce insulina sau de a o utiliza in mod eficient duce la niveluri ridicate de glucoza in sange (hiperglicemie). Pe termen lung, nivelurile ridicate de glucoza sunt asociate cu deteriorarea si insuficienta diferitelor organe si tesuturi.

Care sunt tipurile?

Exista trei tipuri principale de diabet – diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational.

  • Diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice varsta, dar este cel mai frecvent la copii si adolescenti. In cazul diabetului de tip 1, organismul produce foarte putina sau deloc insulina. Acest lucru inseamna ca are nevoie de injectii zilnice de insulina pentru a mentine sub control nivelul de zahar din sange.
  • Diabetul de tip 2 este mai frecvent la adulti si reprezinta aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. In cazul diabetului de tip 2, organismul nu utilizeaza bine insulina pe care o produce. Piatra de temelie a tratarii diabetului de tip 2 este un stil de viata sanatos, inclusiv o activitate fizica sporita si o dieta sanatoasa. Cu toate acestea, in timp, majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 vor avea nevoie de medicamente si/sau insulina pentru a-si tine sub control nivelul glicemiei.
  • Diabetul zaharat gestational (GDM) este un tip de diabet care se exprima prin glicemie ridicata diagnosticata pentru prima data in timpul sarcinii si este asociat cu complicatii atat pentru mama, cat si pentru copil.

Pacientii cu diabet trebuie sa consulte un nefrolog.

Diabetul este una dintre principalele cauze ale afectiunilor renale, unul din trei pacienti suferind de aceasta boala, iar riscul de a o dezvolta creste in timp. Prin urmare, consultarea in timp util a unui nefrolog este o necesitate. Se recomanda ca pacientii cu diabet zaharat de tip 2 sa fie trimisi la un nefrolog pentru rafinarea starii lor de sanatate, deoarece singura modalitate de a cunoaste boala este un test specializat tintit.

Motivul pentru care diabetul dauneaza grav rinichilor consta in cresterea zaharului din sange, care afecteaza in primul rand milioanele de vase fine de sange. Cand se intampla acest lucru, acestea nu pot curata sangele in mod corespunzator si, treptat, in timp, incep sa se acumuleze in el deseuri. In consecinta, apare intoxicarea organismului. Rinichii lucreaza din greu pentru a compensa structurile lor deteriorate. Este caracteristic bolii renale faptul ca la inceput nu prezinta simptome. Acestea sunt absente chiar si in cazul dezvoltarii nefropatiei diabetice.

Aparitia plangerilor incepe doar atunci cand se pierde o mare parte din functia renala. Profesorul a amintit ca unele dintre simptome sunt umflarea fetei si a membrelor, dificultati la urinare, tulburari de somn, dificultati de concentrare, cresterea valorilor tensiunii arteriale, care in acest caz este un factor suplimentar in afectarea functiei renale.

Ce fructe sa nu mananci daca ai diabet

Exista o conceptie gresita ca persoanele cu diabet nu pot manca fructe. Da, fructele contin zaharuri naturale. Dar doar pentru ca ai diabet nu inseamna ca trebuie sa eviti fructele. Inseamna doar ca trebuie sa faci alegeri mai bune cu privire la ce fructe (si cat) mananci.

Fructele, ca multe alte alimente, pot creste glicemia. Cresterile frecvente ale zaharului din sange va pot creste A1C, o masura a cat de mare este in medie glicemia. Cu cat nivelul A1C este mai mare, cu atat corpul dumneavoastra gestioneaza mai putin starea.

Dar fructele nu trebuie sa fie neaparat de pe masa daca esti o persoana cu diabet. Intr-adevar, fructele pot fi o parte sanatoasa a unei diete echilibrate. Este important ca persoanele cu diabet sa aleaga cele mai bune fructe pentru ei si sa manance altele mai rar.

„Toate fructele au calitati sanatoase, chiar daca ai diabet”, spune Zoe Fienman, RD LDN CDE, dietetician inregistrat la OnPoint Nutrition . „Sunt pline de fibre, vitamine si minerale de care corpul tau are nevoie.”

Ceea ce identifica un fruct ca fiind mai bun sau mai rau este de fapt cantitatea de zahar pe care o are fructele si locul in care se afla pe indicele glicemic. Un instrument important pentru persoanele cu diabet, indicele glicemic se refera la viteza cu care alimentele sunt digerate si absorbite in fluxul sanguin.

„Daca este mai mare, inseamna ca alimentele se descompun mai repede, ceea ce poate provoca o crestere a zaharului din sange mai rapid”, spune Fienman. Acestea fiind spuse, la fel ca in cazul tuturor alimentelor, oamenii pot digera sau reactioneaza diferit la ceva. O persoana cu diabet poate fi capabila sa tolereze o banana fara o crestere majora a zaharurilor, iar altii ar putea fi nevoiti sa le evite cu totul. Desigur, consultati-va intotdeauna medicul sau un dietetician inregistrat atunci cand gasiti o dieta potrivita pentru gestionarea diabetului si a zaharului din sange.

Categorized in: