Poză de David McBee de pe pexels.com
Terasa amenajată, zona proprie de grătar și locul de joacă pentru copii, lipsa vecinilor zgomotoși de după pereți, posibilitatea de a petrece mai mult timp în aer liber — acestea sunt doar câteva dintre avantajele de a locui într-o casă proprie. Din acest motiv, tot mai mulți oameni se gândesc să și-o construiască.
Iată la ce să fii atent în primul rând atunci când intenționezi construcția unei case private
Pentru început, caută și alege un proiect pentru casă pe un nivel de aici – de pe proiectarecase.ro. Ai o varietate mare de proiecte din care să alegi, care pot fi și modificate după preferințe și necesități. Apoi, acordă mare atenție terenului.
Alegerea unui teren pentru construcția unei case particulare necesită o atenție deosebită. Odată construită, terenul nu mai poate fi schimbat. De aceea, este esențial să alegi terenul cu atenție și să cunoști ce se află pe teren, dar și sub pământ. Există anumite criterii care diferențiază un teren bun de unul problematic:
1. Apropierea drumurilor de acces
Este important să poți ajunge la teren chiar și pe vreme rea. Dacă nu poți ajunge direct la teren, măcar să te apropii cât mai mult de casă. De asemenea, fii atent la distanța la care se află stațiile de transport public și cât de frecvent circulă acesta.
2. Posibilitatea conectării la utilități
Dacă rețelele de utilități (gaz, apă, electricitate) se află la o distanță mare de teren, conectarea la acestea poate necesita investiții semnificative. Distanțele optime față de rețele pentru o casă sunt: aproximativ 200 m pentru apă, 100 m pentru gaz, și 300 m pentru electricitate.
3. Orientarea față de punctele cardinale
Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale construcției unei case, care poate ajuta la economisirea a până la 20% din costurile de încălzire. Succesul amplasării casei pe teren depinde de orientarea acesteia. Casa ar trebui să fie orientată cu intrarea (sau poarta) spre nord. Spațiile utilitare (bucătărie, garaj, cămară etc.) ar trebui să fie, de asemenea, orientate spre nord, iar partea locuibilă a casei (dormitor, living, sufragerie) să fie orientată spre sud, sud-vest sau sud-est. Această orientare va ajuta la păstrarea căldurii în casă, iar camerele tale vor fi mai bine luminate.
4. Starea ecologică a terenului
Este esențial să studiezi în detaliu starea ecologică a terenului pentru a te asigura că nu există factori care să dăuneze sănătății tale în apropierea acestuia. Factori nocivi pot fi: stații de emisie radio, linii de înaltă tensiune, benzinării, complexe industriale sau râuri poluate. De asemenea, este recomandat să verifici nivelul radiațiilor pe teren.
5. Panta terenului
Un teren drept este considerat cel mai potrivit pentru construcția unei case, deoarece nu necesită nivelare. Ideal ar fi să aibă o pantă de 10 grade spre sud, ceea ce poate ajuta la menținerea căldurii în casă.
6. Dezvoltarea infrastructurii și perspectivele de viitor
Dacă intenționezi să locuiești în casă tot timpul anului, este esențial să știi unde se află infrastructura de care ai nevoie (magazine, școală, policlinică, grădiniță și altele).
7. Forma terenului și caracteristicile solului
Cu cât forma geometrică a terenului se apropie mai mult de un pătrat, cu atât este mai aproape de ideal. Un teren îngust va fi mai dificil de ales și de amenajat. Cele mai bune terenuri au formă pătrată. Solul fertil și afânat este ideal pentru grădinărit, iar pentru construcția casei este mai potrivit un sol compact. Varianta ideală ar fi solul pietros sau stâncos. Apele subterane ar trebui să fie la o adâncime de cel puțin doi metri; altfel, va fi nevoie fie să ridici casa, fie să drenezi solul.
Acum este clar că alegerea terenului potrivit este esențială pentru succesul construcției casei tale, influențând atât costurile, cât și confortul viitor. O planificare atentă și luarea în considerare a tuturor acestor factori vor asigura o locuință durabilă și funcțională pentru tine și familia ta.
Comments