Imagine de Andrea Piacquadio pe Pexels.com
Există diverse motive care pot contribui la decizia unui angajat de a părăsi firma pentru care lucrează. Poate fi vorba despre oferte salariale mai bune, un program mai flexibil propus de un alt angajator sau alte categorii de beneficii. Există situații în care firmele se pot confrunta cu fluctuații de personal în mod permanent, unde angajații să demisioneze la mai puțin de un an de la angajare. În acest articol, vei descoperi care sunt potențialele motive care generează astfel de situații îngrijorătoare pentru activitatea firmei.
Care sunt factorii care afectează retenția personalului?
Dacă inițial, salariul reprezenta argumentul principal care îi convingea pe oameni să facă diferența între o ofertă de angajare și alta, în prezent, lucrătorii urmăresc noi oportunități de dezvoltare în cadrul firmei unde activează.
- Incompatibilitatea culturii organizaționale
Chiar dacă beneficiile salariale sunt satisfăcătoare, acest aspect nu garantează mereu colaborare de lungă durată. Astfel, personalul poate decide să părăsească firma chiar în prima jumătate de an de la recrutare, pe fondul unei nepotriviri cu acea cultură promovată de firmă. Diferențele de valori, de stiluri de lucru, perspective asupra culturii muncii pot duce la decizia lucrătorilor de a se orienta către concurență.
În astfel de situații, firmele pot opta pentru solicitarea serviciilor de leasing de personal, aceasta fiind o soluție practică de suplinire a locurilor rămase vacante. De asemenea, fiind vorba despre o colaborare temporară, angajatorii pot observa în timp real dacă echipa rezonează cu politica și cultura firmei, astfel încât să poată stabili colaborări de viitor cu persoanele compatibile din acest punct de vedere.
- Neglijarea sănătății emoționale
Dacă jobul implică un nivel ridicat de stres, angajatul ar putea decide să plece în beneficiul sănătății sale mentale. Astfel, pentru a preveni un deznodământ de acest fel este indicat să se respecte concediile de odihnă, iar în perioadele de vârf să se apeleze la leasing de personal pentru personal adjuvant. De asemenea, având o echipă incompletă, acest context îi poate determina pe unii dintre angajatori să delege lucrătorilor rămași atribuții pentru care nu au pregătire sau care îi pot depăși fizic ori psihic.
De aceea se recomandă angajarea pe durată determinată, cel puțin a persoanelor care dețin experiența necesară pentru anumite posturi care presupune efort fizic sau cunoștințe de specialitate. Fie că se apelează la opțiunea angajării temporare, fie că angajatorul preferă colaborările de durată, acesta poate solicita recrutarea lucrătorilor calificați, precum și servicii conexe prin Work Finder, astfel încât să prevină situațiile de stres, burnout, de epuizare emoțională, care să genereze demisii în mod permanent.
- Absența oportunităților de dezvoltare profesională
Perspectiva de avansare în cadrul companiei poate convinge un lucrător să se reorienteze către alte organizații unde i se pun la dispoziție instrumente de învățare. Aici pot fi incluse atelierele, cursurile plătite de calificare sau pentru învățarea unei limbi străine, workshop-uri și alte variante care oferă creștere profesională.
Așadar, Dificultățile enumerate mai sus pot fi minimizate sau evitate cu ajutorul agențiilor care oferă servicii de leasing de personal.