Poză de Alena Darmel pe pexels.com
Dacă ai nevoie de o locuință, te întrebi cu siguranță – să o cumperi sau să o închiriezi? La prima vedere, totul pare logic – este mai bine să achiziționezi propria locuință decât să te plimbi toată viața prin chirii. Dar adesea, principalul obstacol în calea cumpărării devine lipsa unei sume considerabile pentru realizarea unei tranzacții atât de mari.
Află în continuare care sunt particularitățile cumpărării și închirierii unui spațiu de locuit – avantaje și dezavantaje
Cumperi sau închiriezi?
Pentru început, încearcă să îți stabilești planurile pentru viitor înainte de a face o alegere. Dacă ai în vedere să te stabilești într-un singur oraș și să pleci doar în vacanțe sau în călătorii de scurtă durată, atunci poți lua în considerare cumpărarea.
Dar dacă planifici să-ți schimbi locul de trai în curând – să pleci să studiezi sau să-ți schimbi locul de muncă, atunci este mai bine să optezi pentru închiriere. Astfel, în orice moment vei putea să-ți strângi lucrurile și să pleci cu ușurință.
Calculează totul cu atenție
Știm cu toții că pentru a cumpăra un apartament este necesar un avans. De obicei, acesta reprezintă între 20% și 40% din valoarea locuinței (în funcție de condițiile individuale ale fiecărei bănci). Dacă nu dispui de o astfel de sumă, din păcate, nu îți rămâne decât să închiriezi.
Dacă ai banii necesari, asigură-te că iei în considerare criteriile de selecție a unei locuințe. Aici joacă un rol mai mulți parametri: unde este poziționată (într-un complex nou sau pe piața secundară), cartierul, suprafața în metri pătrați, existența parcării și a altor facilități etc. Dacă venitul tău nu este foarte mare și stabil, atunci pentru început este mai bine să cumperi un apartament cu una sau două camere. Dacă numărul membrilor familiei tale va crește în timp, vei putea să vinzi apartamentul și să îți cumperi altul mai mare.
Avantajele închirierii
Dacă ai ales între cele două opțiuni – închirierea, aceasta te eliberează de responsabilitățile de reparații și întreținere a comunicațiilor, cum ar fi schimbarea conductelor sau efectuarea unor mici reparații în apartament. Toate acestea sunt responsabilitatea proprietarului. Lipsa cheltuielilor neprevăzute și plățile lunare fixe îți permit să-ți planifici mai clar bugetul. În același timp, închirierea îți oferă acces la o gamă mai largă de opțiuni de locuință în diferite zone geografice și cu diferite caracteristici. În multe cazuri, închirierea poate fi o opțiune mai accesibilă financiar decât achiziționarea unei locuințe, deoarece nu este necesar un avans mare și nu sunt implicate costuri suplimentare, cum ar fi taxele de întreținere sau asigurarea. De asemenea, poți Intra pe romconsulting.com pentru mai multe informații despre apartamente de închiriere sau de vânzare, precum și pentru a găsi varianta ideală pentru tine.
Dezavantajele închirierii
Din postura de chiriaș trebuie să respecți regulile stabilite de proprietarul locuinței, ceea ce înseamnă că într-o anumită măsură ești dependent de proprietar. De exemplu, cineva nu închiriază apartamente familiilor cu copii sau animale de companie, nu permite achiziționarea de mobilier suplimentar, organizarea de petreceri zgomotoase etc. De asemenea, chiriașul are mai puțină libertate de acțiune: nu poate schimba planul apartamentului după propria dorință sau, de exemplu, culoarea pereților.
În același timp, chiriașul nu poate fi sigur că va locui în acel apartament pentru o perioadă fixă de timp. Proprietarul locuinței ar putea avea circumstanțe care să îl determine să solicite eliberarea spațiului. În plus, proprietarul poate crește chiria în orice moment. Aceste aspecte trebuie luate în considerare atunci când iei decizia dacă să închiriezi sau să cumperi o locuință.
Avantajele achiziționării unei locuințe
Plusurile achiziției unei locuințe constau în faptul că valoarea proprietății imobiliare poate crește în timp, ceea ce înseamnă că la momentul vânzării poți obține un profit mai mare decât suma investită inițial în achiziție. Optând pentru o ipotecă cu o rată fixă, nu va trebui să îți faci griji în privința fluctuațiilor cursului valutar, inflației sau altor factori. Alegând propria locuință în detrimentul închirierii, ai libertatea de a face orice modificări în designul spațiului și de a schimba designul oricând dorești.
Dezavantajele achiziționării unei locuințe
Dezavantajele achiziției unei locuințe implică necesitatea proprietarului de a efectua în mod regulat reparații și întreținerea acesteia, precum și de a respecta programul de plată al ipotecii, de a plăti facturile de utilități și taxele. Acest lucru poate deveni costisitor, în special dacă într-un moment dat situația financiară începe să se deterioreze.
Într-un final, totul se reduce la alegerea care ți se potrivește cel mai bine. Închirierea are avantajele și dezavantajele sale, implicând o mai mare mobilitate și instabilitate. Pe de altă parte, decizia de a cumpăra propria locuință îți oferă posibilitatea de a te stabili pe termen lung și de a investi în viitorul tău și al familiei tale. Rămâne doar să faci alegerea corectă pentru tine.
Comments