Acoperirea cu pulbere de la crearea si comercializarea sa in anii ’60, a avut o crestere constanta pe piata industriala si se datoreaza faptului ca ofera o gama larga de solutii in aplicatii pe piese metalice. Spre deosebire de vopselele lichide traditionale, aplicarea sa impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea, oferind un finisaj mai uniform, printr-o aplicatie mai simpla si mai ieftina.

Vopseaua electrostatica sau vopseaua pulbere adera printr-un proces fizic pe suprafete metalice si creeaza o acoperire mai puternica decat vopseaua conventionala.

Este un proces mai eficient, mai rapid, mai economic si nu afecteaza mediul inconjurator.

Aceasta vopsea are caracteristica de a putea acoperi tot felul de produse si materiale metalice, atat feroase, cat si neferoase, de exemplu, oteluri, aluminiu, tinichigerie, fiare de calcat, masini, mobilier, piese auto etc. Iata aici detalii https://www.electrostatica.ro/.

Din din punct de vedere calitativ, este mai usor de aplicat si, din punct de vedere ecologic, nu creeaza probleme operatorilor si mediului.

Acesta poate fi aplicat la urmatoarele materiale, cum ar fi otel, aluminiu si metale galvanizate.

Utilizari si aplicatii ale acoperirii cu pulbere electrostatica

  • Piese si obiecte metalice feroase si neferoase

Mobilier de birou din metal si plastic, dulapuri de depozit, dulapuri metalice (dulapuri), dulapuri, conducte, rafturi, piedestaluri, laturi, stalpi, baze, ecrane, fuste, hardware si accesorii pentru birou deschis.

  • Sectorul comercial

Rafturi, Display-uri, Corpuri de iluminat, Echipamente de incalzire, Semne rutiere, Sculpturi, Ornamentatie, Biciclete, Motociclete, Amortizoare, Piese auto, stergatoare de parbriz, Artizanat, Jucarii, Articole din sarma, Seifuri.

  • Sectorul industrial

Foaie, teava, placa si profile in laminate la rece si laminate la cald, masini, unelte, grunduri anticorozive, schele, piese metalurgice, grinzi, placi, rafturi, conducte, tevi, hale, silozuri, aparate. Piese si piese auto, tigla metalica ondulata si ondulata, Conducte de ventilatie.

  • Sectorul spitalicesc

Targa, Structuri de masa si pat, Ecrane, Ortopedie, Cantare, Carucioare de instrumentatie, Mese , Panouri medicale.

  • Sectorul de acasa

Mobilier terasa, Balustrade, Scari, Sobe, Frigidere, Radiatoare, Cutii postale, Incalzitoare, Balustrade, Paturi, Mese, Rame foto, Rafturi, Dulapuri, Grile de aer conditionat, Incuietori, Robinete, Elemente sanitare, Usi, Porti, Protectii, Panouri fatade.

  • Sectorul energiei electrice

Jgheaburi, dielectrici, stalp de iluminat, suporturi de cablu, placi, contoare, cufere, rafturi si dulapuri electrice, transformator .

  • Obiecte, piese si piese din aluminiu

Profile din aluminiu pentru compartimentari baie si birouri, ferestre arhitecturale, porti de acces, parasolare, cearceafuri, rame, usi, anvelope auto.

Caracteristicile unei vopsele electrostatice- iata care sunt acestea si de ce este mult mai buna decat vopseaua lichida

  • Pictura rotunjeste marginile si marginile materialelor care urmeaza sa fie pictate
  • Acopera toate tipurile de suprafete metalice, netede sau cu nervuri
  • Patrunde chiar si in zonele dificile
  • Valoarea metrului patrat pictat este mult mai mica decat un alt proces alternativ de vopsire
  • Grosimea picturii este complet omogena, fiind o acoperire uniforma
  • Nu necesita aplicarea vopselelor anticorozive inainte de procesul de vopsire electrostatica
  • Structurile vopsite nu sunt omise decat daca sunt incalcate taieturile sau zgariatul cu ustensile metalice.

Cum se acopera metalul?

Unele aspecte ale proiectarii componentelor structurale din otel trebuie sa ia in considerare procesul de galvanizare, in special in ceea ce priveste usurinta de umplere, aerisire si scurgere si probabilitatea de denaturare. Pentru a permite o acoperire satisfacatoare, trebuie prevazute gauri adecvate in gol pentru a permite accesul zincului topit, evacuarea gazelor fierbinti si scurgerea ulterioara a zincului. Indrumari suplimentare privind proiectarea articolelor care urmeaza sa fie galvanizate la cald pot fi gasite in BS EN ISO 14713-1 [1] si in videoclipul de mai jos.

De asemenea, trebuie luata in considerare adecvarea otelurilor pentru galvanizarea la cald. Otelul de structura care urmeaza sa fie galvanizat la cald ar trebui sa fie specificat in mod clar, invocand optiunile corespunzatoare din standardele de materiale, de exemplu, Optiunea 5 din BS EN 10025-1.

Se stie ca, in foarte rare ocazii, lucrarile din otel galvanizat la cald a produs crapare ca urmare a ceea ce a fost identificat drept Cracare asistata cu metal lichid (LMAC). Factorii care contribuie la acest efect trebuie apreciati si luati in considerare. Acestea includ proiectarea si detalierea componentei, starea si calitatea otelului, fabricarea si procesul de galvanizare. Sunt disponibile indrumari publicate care descriu fenomenul si ofera indrumari cum sa minimizeze riscul de aparitie.

Specificatia acoperirii galvanizate la cald pentru otel structural este acoperita de BS EN ISO 1461.

Pentru multe aplicatii, galvanizarea la cald este utilizata fara protectie suplimentara. Cu toate acestea, pentru a oferi o durabilitate suplimentara sau acolo unde exista o cerinta decorativa, se aplica vopsea . Combinatia de acoperiri metalice si vopsea este de obicei denumita acoperire „duplex”. La aplicarea vopselelor pe acoperirile galvanizate, trebuie folosite tratamente speciale de pregatire a suprafetelor pentru a asigura o buna aderenta.

Acestea includ curatarea usoara cu sablare pentru a aspri suprafata si pentru a oferi o cheie mecanica si aplicarea de grunduri speciale de gravare sau spalare „T”, care este o solutie acidificata conceputa sa reactioneze cu suprafata si sa ofere o indicatie vizuala a eficacitatii.

Categorized in: