Cand simtim mirosul unui parfum, gestul nostru natural, respiratia, ne activeaza simturile. Prin inhalarea unui parfum, fiecare dintre noi il percepe diferit. Cu toate acestea, datorita compozitiei parfumului reusim sa il simtim si sa-l descoperim intr-un mod obiectiv.

Acest lucru se intampla datorita unei piramide olfactive pe care o are fiecare parfum. Dar ce este aceasta piramida? Si de ce este atat de importanta? Ramai cu noi si vei afla tot ce trebuie sa stii despre parfumuri si aceasta piramida.

Ce este piramida olfactiva?

Piramida olfactiva este o clasificare a notelor olfactive care alcatuiesc un parfum. Aime Guerlain a folosit termenul de piramida pentru prima data in 1889 pentru a descrie una dintre creatiile sale: Jicky.

Conceptul de piramida olfactiva poate fi comparat cu scara muzicala. Fiecare parfum este clasificat in functie de gradul de volatilitate si persistenta notelor sale.

Notele parfumate, in functie de modul in care sunt amestecate intre ele, alcatuiesc un parfum. Le percepem diferit, in functie de momentul aplicarii pe pielea noastra.

Cum sa interpretezi piramida olfactiva?

Piramida olfactiva este interpretata de sus in jos si indica multiple fatete ale unui parfum in sine. Pe masura ce un parfum se evapora treptat, el dezvaluie noi nuante si ne insoteste cu o noua cale datorita clasificarii olfactive a fiecarei note.

Odata ce notele olfactive sunt amestecate pentru a crea un parfum, ele se transforma in acorduri. Fiecare dintre ele comunica o nuanta diferita a parfumului. Daca luam aceste note in calcul, ne va fi mai usor sa alegem sau sa purtam un parfum in functie de ocazie:

  • Note de varf

Mirosim notele de varf imediat, chiar daca aplicam doar cateva picaturi de parfum Mont Blanc. Ele sunt cele pe care le simtim la inceput si, din acest motiv, sunt cele pe care le prindem imediat.

Notele de varf reprezinta partea cea mai volatila a unui parfum, deoarece se estompeaza dupa cateva momente de la aplicarea acestuia. Cele mai comune familii olfactive din varful piramidei sunt citricele si cele marine.

  • Note de inima

Notele inimii sunt cele care sunt percepute dupa cateva minute. Le observam imediat dupa notele de varf. Este vorba despre partea cea mai calda a compozitiei olfactive a unui parfum, cea care distinge adesea sufletul parfumului pe care il purtam.

Mirosim notele de inima timp de pana la patru, sase sau opt ore dupa prima aplicare. De cele mai multe ori, acestea sunt compuse din acorduri olfactive florale sau fructate.

  • Note de baza

Miezul tuturor parfumurilor de nisa sunt notele de baza, cele mai persistente si de lunga durata. Le putem mirosi pe piele dupa opt ore si chiar a doua zi dupa aplicarea parfumului (in functie de pH-ul pielii).

Cele mai intense note din fundul piramidei olfactive sunt condimentate, lemnoase, orientale, gurmande sau cele de piele. Aromele mai usoare, in schimb, au ca note finale vanilie sau mosc.

Indiferent de clasificarea stadiilor olfactive, nu percepem clar cum evolueaza un parfum atunci cand il purtam. De fapt, notele unui parfum se impletesc intre ele pentru a da o armonie olfactiva naturala mirosului.

Un echilibru delicat, creat datorita dozei potrivite a fiecarei componente. Un joc al partilor bazat pe un echilibru de elemente naturale care rezulta intr-o fateta olfactiva fara precedent. Aceasta este frumusetea parfumeriei artistice: Puterea de a conta pe noi creatii si interpretari intotdeauna unice, care merita incercate iar si iar.