Instrumentele muzicale pot fi clasificate in mai multe categorii, in functie de modul in care sunt produse sunetele:

Instrumente de suflat: acestea sunt instrumente care produc sunetul prin suflare intr-un tub sau guraie. Exemple de instrumente de suflat sunt trompeta, saxofonul, clarinetul si fluierul.

Instrumente de percutie: acestea sunt instrumente care produc sunetul prin lovirea lor cu un obiect sau prin frecarea unui obiect de ele. Exemple de instrumente de percutie sunt tobele, timpanele, clopotele si xilofonul.

Instrumente cu coarde: acestea sunt instrumente care produc sunetul prin frecarea, aratarea sau plesnirea corzilor. Exemple de instrumente cu coarde sunt chitara, vioara, pianul si harpa.

Instrumente cu clape: acestea sunt instrumente care produc sunetul prin apasarea unor taste sau clape. Exemple de instrumente de tastatura sunt pianul, clavecinul si orgile.

Instrumente de suflat si coarde: acestea sunt instrumente care combina caracteristicile instrumentelor de suflat cu cele ale instrumentelor cu coarde. Exemple de instrumente de suflat si coarde.

Alegerea unui instrument muzical

Atunci cand alegeti un instrument muzical, trebuie sa luati in considerare mai multi factori, cum ar fi:

Pasiunea dvs. pentru muzica: este important sa alegeti un instrument muzical pe care il veti iubi si aprecia, astfel incat sa aveti motivatia de a-l invata si a-l canta.

Talenta dvs.: fiecare persoana are anumite aptitudini naturale pentru un anumit instrument muzical. Daca sunteti bun la ritm si percutie, de exemplu, ar putea fi mai potrivit sa alegeti un instrument de percutie, precum tobele. Daca sunteti mai bun la intonatie si melodie, ar putea fi mai potrivit sa alegeti un instrument de suflat sau cu coarde.

Disponibilitatea de timp: invatarea unui instrument muzical poate fi o activitate foarte satisfacatoare, dar poate necesita mult timp si dedicare. Asigurati-va ca aveti suficient timp liber pentru a practica si a progresa.

Dimensiunile si greutatea instrumentului: daca aveti un spatiu limitat acasa sau daca doriti sa puteti transporta usor instrumentul cu dvs., ar trebui sa luati in considerare dimensiunile si greutatea instrumentului. De exemplu, o chitara poate fi mai usor de transportat decat un pian.

Accesul la lectii si profesori: este important sa aveti acces la lectii de calitate si la profesori experimentati pentru a va ajuta sa progresati in invatarea instrumentului. Asigurati-va ca exista profesori disponibili in zona dvs. pentru a va ajuta sa invatati instrumentul ales.

Cum sa alegi un instrument muzical

Iata cateva sugestii oferite de Muzicale.ro pentru a alege un instrument muzical potrivit pentru dvs.:

Incepeti cu instrumentele muzicale simple: daca sunteti incepator, ar putea fi mai usor sa incepeti cu un instrument muzical simplu, cum ar fi fluierul sau vioara. Acest lucru va va permite sa va concentrati mai usor asupra tehnicilor de baza, inainte de a trece la instrumente mai complexe.

Incercati mai multe instrumente: nu va limitati la un singur instrument muzical. Incercati mai multe instrumente diferite pentru a vedea care va place cel mai mult. Ar putea fi necesar sa luati lectii de proba pentru a vedea daca un anumit instrument este potrivit pentru dvs.

Cereti sfaturi de la profesori sau prieteni care canta: profesorii sau prietenii care canta deja la un instrument muzical pot fi o sursa valoroasa de sfaturi si recomandari pentru a alege un instrument potrivit pentru dvs.

Ganditi-va la tipurile de muzica pe care le ascultati: daca va place o anumita gen de muzica, ar putea fi mai usor sa invatati un instrument care este specific acestui gen. De exemplu, daca va place muzica rock, ar putea fi mai potrivit sa alegeti o chitara sau o toba.

In concluzie, alegerea unui instrument muzical poate fi o decizie dificila, dar este important sa luati in considerare pasiunea dvs. pentru muzica, talentul dvs., disponibilitatea de timp, costul, dimensiunile si greutatea instrumentului si accesul la lectii si profesori. Incercati sa va documentati cat mai mult despre diferentele dintre instrumente si sa incercati mai multe instrumente pentru a gasi cel potrivit pentru dvs.

Ce este muzica?

Muzica este, in general, definita ca arta de a aranja sunetul pentru a crea o combinatie de forma, armonie, melodie , ritm sau continut expresiv in alt mod. Definitiile exacte ale muzicii variaza considerabil in intreaga lume,  desi este un aspect al tuturor societatilor umane, un universal cultural.

Desi oamenii de stiinta sunt de acord ca muzica este definita de cateva elemente specifice , nu exista un consens cu privire la definitiile lor precise. Crearea muzicii este de obicei impartita in compozitie muzicala , improvizatie muzicala si interpretare muzicala, desi subiectul in sine se extinde in discipline academice , critica , filozofie si psihologie. Muzica poate fi interpretata sau improvizata folosind o gama larga de instrumente , inclusiv vocea umana.

In unele contexte muzicale, o interpretare sau o compozitie poate fi intr-o oarecare masura improvizata. De exemplu, in muzica clasica hindustani, interpretul canta spontan, urmand o structura partial definita si folosind motive caracteristice. In jazzul modal, interpretii pot sa conduca si sa raspunda pe rand, in timp ce impartasesc un set de note in schimbare. Intr-un context de free jazz, este posibil sa nu existe nicio structura, fiecare interpret actionand la discretia sa.

Muzica poate fi compusa in mod deliberat pentru a fi neperformabila sau aglomerata electronic din multe spectacole. Muzica este redata in zone publice si private, evidentiata la evenimente precum festivaluri, concerte rock si spectacol de orchestra si auzite intamplator ca parte a unei partituri sau a coloanei sonore a unui film, emisiune TV, opera sau joc video. Redarea muzicala este functia principala a unui player MP3 sau CD player si o caracteristica universala a radiourilor si a smartphone -urilor.

 

Categorized in: