Dupa cum stim, solarul are multe avantaje: protejeaza plantele, reduce pierderile de apa, limiteaza cresterea buruienilor etc. Pamantul gol este daunator pentru sol si plante. Exista mai multe solutii, dar una dintre ele ar putea fi instalarea unei folie profesională pentru acoperirea solarului sintetice sau biodegradabile.

Care sunt diferentele dintre panza sintetica de polipropilena tesuta si panza biodegradabila de canepa sau iuta? Cum alegeti ce tip de material de solarre sa folositi? Dar, mai presus de toate, unde si cum ar trebui sa puneti un film de solar sau un film de plantare in gradina? Va spunem totul in fisa noastra de sfaturi.

Beneficiile unei panze de solar

  • Impiedica cresterea buruienilor prin blocarea fotosintezei acestora prin intunecare.
  • Reduce pierderile de apa prin evaporare: o panza de solar, la fel ca un solar, pastreaza umiditatea la piciorul plantelor mai mult timp decat daca solul este gol.
  • Creste temperatura solului la inceputul primaverii: plantarea poate fi grabita si cresterea poate fi accelerata. Solarrea poate proteja, de asemenea, unele plante de inghet.
  • Retine solul pe versanti.
  • Impiedica murdarirea fructelor si legumelor: daca capsunile sau dovleceii, de exemplu, sunt lasati pe solul gol, se vor murdari mai intai si apoi vor putrezi. Cu ajutorul panzei de solar, totul ramane curat si uscat.
  • Dar o panza de solar este, de asemenea, rezistenta la apa, la schimbarile puternice de temperatura si la razele UV. In cazul in care greutatea este mare si materialul este suficient de rezistent, panza de solar poate rezista chiar si la calcarea pe ea.

Cum se planteaza cu materialul de solare?

Folia este acum la locul ei, hai sa plantam!

  • Taiati o cruce la locul de plantare, ale carei diagonale vor fi putin mai lungi decat ghemul de radacini al plantelor care urmeaza sa fie instalate. Deschideti cele patru laturi ale crucii spre exterior.
  • Sapati o groapa si puneti planta in ea. Se impacheteaza solul la piciorul plantei si se adauga un udator bun.
  • Fie taiati materialul in exces (picioarele crucii), fie ingropati-l in pamant sau fixati picioarele cu capse. Ultima solutie este cea mai buna, astfel incat tesatura care margineste planta va fi bine fixata in acest punct.

Sa fie sub forma de placi de faianta sau rulouri?

Placile, prezentate in patrate de 40 cm pe 40 cm (dar uneori aproape de 1 m²), sunt cel mai adesea realizate din materiale biodegradabile, cum ar fi hemplin: 70% canepa si 30% in. Acestea sunt ideale pentru a acoperi baza unui copac sau a unui arbust, sau un intreg strat de legume, in cazul celor mai mari.

Rolele sunt mai economice si mai potrivite pentru suprafete mari. Acestea pot fi realizate din materiale biodegradabile, cum ar fi canepa, canepa sau iuta, sau din materiale sintetice, cum ar fi paslele geotextile netesute din poliester sau foile de polietilena tesute.

Tratament anti-UV

Un tratament anti-UV pentru tesaturile sintetice este esential, deoarece protejeaza impotriva razelor UV. Tesaturile sintetice pentru solar care nu au fost supuse unui tratament anti-UV se vor deteriora dupa primul an. Asadar, fiti atenti daca dati peste un film de plantare neobisnuit de ieftin.

De ce plantele iubesc apa de ploaie?

Apa de ploaie stocata contine ceva materie organica. Daca este colectata de pe acoperis, apa de ploaie contine urme de material organic. In timp ce apa este foarte curata si ar trebui sa curga limpede, a fost expusa la orice pe acoperisul tau. Nu vorbim despre bucati (acestea sunt pre-filtrate in drum in butoaie de ploaie proiectate corespunzator ) – vorbim doar despre expunerea de contact la asternutul de frunze, polen, excremente de pasari si altele asemenea (care poate nu este surprinzator. grozav pentru plantele tale).

Un butoi de ploaie gazduieste o biologie benefica pentru a mentine apa  in viata –  la propriu . Este ca o aplicare usoara de ingrasamant de fiecare data cand udati.

Ploaia contine nitrati – un macronutrient important. Apa de ploaie contine nitrat – cea mai biodisponibila forma de azot. Azotul este unul dintre cei trei macronutrienti cheie de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta – necesar pentru dezvoltarea frunzisului luxuriant. Multe forme de azot nu sunt de fapt capabile sa fie absorbite de plante.

Nitratii, care sunt alcatuiti din azot si oxigen, sunt formulati de natura pentru absorbtia maxima de catre plantele dumneavoastra. De obicei, plantele absorb majoritatea nitratilor lor din sol. Si de unde provin acesti nitrati? Ploaie!

Din punct de vedere personal, inainte sa descopar apa de ploaie, ma indoiam ca voi reusi vreodata sa pastrez in viata o planta de casa. Am avut ceva mai mult noroc in aer liber, in gradina, dar nu stiam ca plantele in ghivece sufereau cu adevarat de acumularea de sare, substante chimice si minerale a apei de la robinet si alcalinitatea ridicata. Apoi am invatat despre udarea cu apa de ploaie, declara un gradinar.

 

Categorized in: