Cutiile de depozitare sunt in fiecare casa, dar putini stiu ca folosirea lor poate transforma complet un spatiu de locuit. Sortarea lucrurilor cu ajutorul recipientelor din diferite materiale este una dintre componentele unei organizari eficiente a spatiului.
Puteti cumpara diferite dispozitive pentru a repartiza lucrurile pe rafturi. In magazinele Ikea, cutiile de depozitare sunt prezentate intr-un sortiment imens. Dar ar trebui sa stiti ca a face singur containere convenabile si frumoase nu este deloc dificil – trebuie doar sa puneti imaginatie si putina munca. De ce avem nevoie de cutii de depozitare?
Proprietarii de case practice din intreaga lume au dezvoltat de mult timp mai multe sisteme de depozitare in cutii. Modalitati utile de pliere a lenjeriei de pat, a hainelor, a diferitelor bibelouri de uz casnic sunt impartasite de oameni din diferite tari. Una dintre cele mai renumite optiuni pentru depozitarea lenjeriei si a camasilor a fost inventata in Japonia.
Esenta acesteia este ca trebuie sa asezati lucrurile pe verticala (in loc sa le pliati unele peste altele). Astfel, fiecare tricou va fi vizibil si nu se va strica, iar spatiile vor ocupa un minim.
Diverse maruntisuri pot fi, de asemenea, sortate in cutii. Astfel incat sa fie din ce in ce mai usor sa le descompuneti. Organizatoarele sunt utile in camera copilului – aici trebuie sa imprastiati totul pe containere. Sugerati ideea copiilor pe masura ce cresc – emiteti o cutie in mod independent (dar cu ajutorul parintilor).
Si plierea jucariilor va fi mai placuta. Atunci cand formati un container pentru lucruri, nu uitati de separatoare – peretii mobili utilizati in interiorul cutiei. Cu ajutorul acestor piese, magazinul de haine si haine mici poate fi usor impartit in mai multe parti.
Decorarea cutiilor de carton si plastic
Cutiile de carton sau sau de ce nu, cutii plastic, atat de diferite ca marime, sunt in fiecare familie. Unele dintre ele (cutii de scutece, de exemplu) au pixuri gata facute, sunt durabile si convenabile. Folosind cateva trucuri simple, puteti transforma cu usurinta aceste cutii intr-o piesa de mobilier interesanta.
Incercati sa decorati cutiile de carton cu servetele sau hartie de impachetat. Adezivul alege PVA, iar hartia este de asa natura incat sa nu se inmoaie sub influenta – suficient de puternic, opac. Acum nu mai ramane decat sa taiati materialul si sa il asezati cu grija pe partile laterale ale piesei de lucru – cutia de depozitare perfecta pentru lucrurile dvs. este gata.
O modalitate excelenta de a decora stilul de tara – decorarea cu cordon. In primul rand, lipiciul este aplicat pe pereti, iar apoi sunt infasurate strans in jurul lor cu franghie grosiera la exterior. Produsul finit arata ca o tesatura tesuta din fire groase – foarte eleganta.
Un efect interesant poate fi obtinut prin utilizarea unor materiale chiar mai ieftine decat infasurarea tuburilor lungi de ziar si lipirea lor pe partile laterale ale cutiei. Doriti varietate – vopsiti tuburile cu culori colorate si obtineti un accesoriu grozav pentru casa.
Ce sunt materialele plastice?
Plastic este un cuvant care initial insemna „suport si usor de modelat”. Abia recent a devenit un nume pentru o categorie de materiale numite polimeri. Cuvantul polimer inseamna „din multe parti”, iar polimerii sunt formati din lanturi lungi de molecule. Polimerii abunda in natura. Celuloza, materialul care alcatuieste peretii celulari ai plantelor, este un polimer natural foarte comun.
In ultimul secol si jumatate, oamenii au invatat cum sa produca polimeri sintetici, uneori folosind substante naturale cum ar fi celuloza, dar mai des folosind atomi de carbon din abundenta furnizati de petrol si alti combustibili fosili. Polimerii sintetici sunt formati din lanturi lungi de atomi, aranjati in unitati repetate, adesea mult mai lungi decat cele gasite in natura. Lungimea acestor lanturi si modelele in care sunt aranjate sunt cele care fac polimerii puternici, usori si flexibili. Cu alte cuvinte, este ceea ce le face atat de plastice.
Aceste proprietati fac polimerii sintetici extrem de utili si, de cand am invatat cum sa le cream si sa le manipulam, polimerii au devenit o parte esentiala a vietii noastre. Mai ales in ultimii 50 de ani, plasticul ne-a saturat lumea si a schimbat modul in care traim.
Primul polimer sintetic a fost inventat in 1869 de John Wesley Hyatt, care a fost inspirat de oferta unei firme din New York de 10.000 de dolari pentru oricine ar putea oferi un inlocuitor pentru fildes. Popularitatea tot mai mare a biliardului a pus o presiune asupra ofertei de fildes natural, obtinut prin sacrificarea elefantilor salbatici. Prin tratarea celulozei, derivate din fibre de bumbac, cu camfor, Hyatt a descoperit un plastic care putea fi fabricat intr-o varietate de forme si facut sa imite substante naturale precum coaja de testoasa, cornul, inul si fildesul.
Aceasta descoperire a fost revolutionara. Pentru prima data, productia umana nu a fost constransa de limitele naturii. Natura a furnizat doar atat de mult lemn, metal, piatra, os, colti si corn. Dar acum oamenii ar putea crea noi materiale. Aceasta dezvoltare a ajutat nu numai oamenii, ci si mediul. Reclamele laudau celuloidul ca salvator al elefantului si testoasei. Materialele plastice ar putea proteja lumea naturala de fortele distructive ale nevoii umane.
Crearea de noi materiale a ajutat, de asemenea, sa elibereze oamenii de constrangerile sociale si economice impuse de deficitul de resurse naturale. Celuloidul ieftin a facut ca bogatia materiala sa fie mai raspandita si mai accesibila. Iar revolutia plasticului abia incepea.
Comments