Ecografia ginecologica (sau ecografia pelviana) este o examinare ambulatorie care poate fi efectuata in timpul unei vizite ginecologice intr-o clinica ginecologie Mures, nu numai in cazul unei sarcini, ci si ca un control de rutina pentru a monitoriza sanatatea aparatului genital feminin. Daca nu ati facut-o inca sau vi s-a recomandat sa o faceti acum, va explicam tot ce trebuie sa stiti despre acest examen.
Ca orice alt tip de ecografie, ecografia pelvina foloseste tehnologia ultrasunetelor: ecograful emite unde sonore de inalta frecventa care se propaga prin tesuturile organice; propagarea variaza in functie de densitatea diferita a organelor pe care le intalnesc. Undele sunt reflectate de tesuturi si preluate de sonda din care sunt emise, fiind apoi prelucrate de un computer care reconstruieste imaginile in timp real. Acest lucru face posibila vizualizarea unor zone ale corpului care nu pot fi examinate cu alte analize.
Spre deosebire de radiatiile ionizante utilizate in cazul razelor X, aceste unde ultrasonore sunt absolut inofensive pentru pacienta supusa ecografiei ginecologice, astfel incat examinarea nu implica niciun fel de risc, nici imediat, nici pe termen lung.
Exista doua moduri diferite de a efectua o ecografie pelvina, in functie de pozitionarea sondei: ecografia transabdominala, in care sonda este plasata pe abdomenul femeii, si ecografia transvaginala, in care sonda este in schimb introdusa in canalul vaginal.
Ce este ecografia transvaginala?
Cea mai utilizata este ecografia transvaginala, deoarece sonda, fiind mai aproape de partile care urmeaza sa fie analizate, gaseste mai putine „obstacole” si permite astfel obtinerea unor imagini mai precise, fara a fi excesiv de invaziva sau deranjanta. Cu ajutorul acestei examinari, colul uterin, ovarele, vezica urinara si intreaga zona pelviana pot fi analizate in detaliu, vizualizand detalii milimetrice care nu ar fi vizibile pe cale transabdominala.
In general, este recomandat pentru investigarea cauzelor durerilor pelviene, pentru verificarea infectiilor si evaluarea chisturilor ovariene, precum si in cazul fluxurilor abundente sau al sangerarilor anormale care pot sugera prezenta polipilor sau a fibromilor. De asemenea, este utila in cazurile de amenoree (lipsa ciclului menstrual), de neregularitate a ciclului si de infertilitate.
Nu este nevoie de nicio pregatire speciala pentru a efectua o ecografie transvaginala, care poate fi efectuata si in timpul unui examen ginecologic de rutina si nu necesita o vezica plina. Intreaga procedura dureaza aproximativ 15 minute, iar raportul este, in general, eliberat si comentat imediat.
Ce este ecografia transabdominala?
Ecografia transabdominala poate fi utilizata impreuna cu ecografia transvaginala pentru a completa imaginea. In cazul pacientelor care nu au avut inca relatii sexuale complete, este de competenta ginecologului sa evalueze in timpul examinarii daca himenul este suficient de elastic pentru a permite ecografia transvaginala sau daca ecografia transabdominala ar trebui sa fie folosita ca unica examinare.
Se recomanda efectuarea acestui tip de ecografie in caz de dureri, de flux menstrual neregulat si, in principiu, o data pe an, pentru a monitoriza bunastarea aparatului ginecologic; devine indispensabila in cazul femeilor supraponderale, cand o simpla examinare nu permite o evaluare completa a aparatului, si la femeile aflate in postmenopauza, cand involutia fiziologica a tuturor organelor hormono-dependente face ca examinarea manuala singura sa fie incompleta.
Pentru a efectua o ecografie transabdominala, vezica trebuie sa fie bine umpluta, astfel incat se recomanda sa se bea aproximativ un litru de apa inainte de programare. In continuare, ginecologul aplica un gel specific pe abdomenul pacientei intinsa pe canapea si trece sonda peste piele. Din nou, examinarea dureaza aproximativ zece minute, iar raportul este gata imediat.
Cand se face ecografia transvaginala sau transabdominala?
In ambele cazuri, trebuie sa se tina cont de modificarile care au loc la nivelul organelor in cauza pe parcursul ciclului menstrual: de aceea, este la latitudinea ginecologului sa planifice data examinarii in functie de tipul de informatii pe care doreste sa le obtina si, daca este necesar, sa o repete intr-o alta etapa a ciclului. Acest lucru nu se aplica, desigur, femeilor aflate la menopauza si nici celor care iau contraceptive hormonale si care au astfel niveluri hormonale mai stabile.
Comments