O vedem prin filme, mai ales în cele în care este război, unde sunt folosite substanţe chimice, agenţi periculoşi, dar şi în armată, în diferite exerciţii de amploare, la pompieri uneori. Masca de gaze, despre ea este vorba, este o mască foarte rezistentă, dintr-un cauciuc special la care se adaugă filtre şi materiale speciale rezistente. Ea protejează contra gazelor, împotriva armelor chimice, biologice şi radiologice. Nu este bună când avem agenţi radioactivi, radiaţii, explozii nucleare.
De ce și când se utilizează masca de gaze?
Masca de gaze protejează gura şi nasul, căile respiratorii superioare şi plămânii de iritaţii puternice şi leziuni. Sunt protejaţi şi ochii, ţesuturile sensibile ale feţei, tenul, pielea din zona capului. Filtrele speciale care au o mărime foarte mare pot filtra orice particule din aerul respirat, ţin departe bacteriile, virusurile, sporii, toxinele. Avem şi măşti nucleare mai nou, radiologice, bacteriologice, chimice. Prima dată le-am văzut folosite în Primul Război Mondial când Germania ataca şi cu gaze periculoase pentru oameni.
Ca tipologie putem vorbi despre măşti de gaze integrale şi semi-măşti. Cele integrale acoperă ochii şi căile respiratorii, au sticlă la ochi, tub la gură, se strâng cu nişte curele speciale foarte groase şi tari. Cele „semi” acoperă nasul şi gura, filtrează aerul cu un filtru special mai mic. Ele sunt utile când nu avem substanţe toxice ce pot ataca şi ochii, dar şi pielea. Se pot înlocui filtrele, dar avem şi măşti de unică folosinţă.
Masca de gaze funcţionează pe baza a două procese complicate, absorbţie şi adsorbție. Absorbţia este, ştim deja, procesul de încorporare a unei substanţe în alta, aşa putem respira aerul prin masca de gaze. Adsorbția este şi mai complicată, este procesul prin care moleculele de gaz sau de lichid se fixează, se acumulează pe suprafaţa unui corp solid. Filtrele sunt şi ele diferite în funcţie de substanţele cu care venim în contact şi de care trebuie să ne protejeze, ele durează cam 24 de ore într-un mediu toxic.
Alegerea măştii de gaze
Cum alegem o mască de gaze? Ne gândim întâi la tipul de protecţie dorit. Verificăm cu atenţie specificaţiile măştilor ca să ştim ce tipuri de substanţe pot filtra şi ce nivel de protecţie oferă. Când suntem gata să folosim masca cumpărată sau oferită trecem la etapa următoare, potrivirea şi verificarea etanşeităţii. Trebuie să avem masca de gaze care se potriveşte perfect pe faţă, care se poate strânge în aşa fel încât să fie mulată perfect până la durere pe faţă, chiar dacă rămân urme după. Avem nevoie de măştile care au curele solide de fixare în zona nasului şi a bărbiei.
Calitatea filtrului contează enorm. Vezi de ce substanţe vrei să te fereşti şi ce poţi să faci ca să ai filtrare cât mai bună, alege tipurile de filtre adecvate tipurilor de gaze şi substanţe chimice din mediul unde vei folosi masca de gaze. Filtrele în combinaţii de tip ABEK sunt excelente.
Durabilitatea şi valabilitatea măştilor de gaze sunt de verificat şi ele cu mare atenţie atunci când dorim să completăm un costum jandarm cu un astfel de echipament. Nu avem măşti cu perioada de valabilitate infinită, ea este scrisă undeva şi trebuie să fie în termen ca orice fel de produs cumpărat. Se înlocuiesc la o perioadă de timp indicată de producător în aşa fel încât, dacă ajungi să le foloseşti, să fii protejat cât mai bine şi cât mai eficient.
Nu uita de confort, trebuie să alegi măştile care stau bine pe faţă, care nu sunt grele, care au design ergonomic şi care sunt făcute din materiale moi şi respirabile. Certificarea pentru conformitatea cu standardele de siguranţă în vigoarea şi instruirea corectă pentru folosire eficienta sunt obligatorii înainte să cumperi orice fel de mască de gaze. Cumpără măşti de protecţie doar de la furnizori specializaţi şi cu experienţă şi vezi dacă ai şi filtre de schimb, consumabile în caz că ai nevoie în mod real de mască respectivă.
Alţi factori importanţi în procesul de alegere a măştilor de gaze
Revenind la tipul de măşti de gaze, putem discuta şi despre măştile pentru protecţie respiratorie şi purificare a aerului sau APR şi despre măştile cu aducţiune de aer, SAR. Cele din urmă depind de o sursă de aer comprimat, cuplată şi decuplată, nu sunt dependente de mediul contaminat. Cele mai populare măşti sunt făcute din silicon şi cauciuc, materiale flexibile, sigure – măştile profesionale sunt din silicon non-alergic, ele merită cumpărate.
La capitolul fixare hamul trebuie să asigure fixare în şase puncte. Masca poate avea şi două vizoare, masca completă este cea mai bună, pentru vedere panoramică o luaţi pe cea cu un singur vizor, ea va fi cea mai bună dacă vrei să ai vizibilitate foarte bună.
Cum foloseşti corect o mască de gaze?
Verifică valabilitatea măştii de gaze şi filtrul, să fie încă bun sau schimbat recent. Se curăţă şi se dezinfectează zona facială, se ajustează curelele pentru a se potrivi pe faţă şi pe cap. Urmează apoi aplicarea, cu ambele mâini. Se pune acest echipament intervenție pe faţă, în aşa fel încât să acopere perfect gura, nasul, bărbia, se fixează curelele în spatele capului, se ajustează masca pentru fixare perfectă, pentru etanşeitate, nu avem voie să avem goluri între mască şi faţă.
Testăm atent etanşeitatea prin blocarea zonei de admisie a aerului aflată în partea din faţă cu pama şi încercăm să respirăm. Dacă avem masca lipită de faţă şi nu sunt scurgeri de aer este totul în regulă. Dacă scapă aer şi nu este etanşă masca ori o schimbi, ori o fixezi din nou cu ajutorul curelelor, strângi de ele mult mai tare.
Folosire corectă şi norme de siguranţă
Nu mai atinge şi refixa masca, nu atinge curelele odată ce ai început să o foloseşti în mediul cu probleme, periculos. Respiră normal prin filtrele măştii, nu încerca să măreşti fluxul de aer cu alte obiecte, dispozitive. Când nu mai ai nevoie de mască o îndepărtezi uşor prin desfacerea curelelor de fixare, fără să atingi deloc filtrele. Nu atinge faţa măştii, filtrele, pentru că s-ar putea să te contaminezi.
Vei depozita masca după dezinfectare, dacă este nevoie, în locuri curate şi uscate, ferite de lumina soarelui. Urmăreşte mereu instrucţiunile producătorilor şi autorităţilor în privinţa folosirii şi depozitării unui echipament intervenție. Nu folosi masca de gaze decât după ce eşti instruit de către autorităţi şi specialişti şi foloseşte-o doar când este cazul, când ţi se recomandă.
Comments