9.4 C
București

Pericolul escarelor de decubit – De ce trebuie tratate imediat aceste leziuni ale pielii

Data:

Escarele de decubit (ulcerele de presiune) apar atunci cand exista prea multa presiune sau frecare pe o zona a pielii. Daca sunt lasate netratate sau daca nu sunt tratate corespunzator, pot evolua in probleme mai grave, care sunt dificil de vindecat, in unele cazuri putand cauza chiar si deces.

Persoanele imobilizate la pat, care folosesc scaunul cu rotile si persoanele varstnice prezinta un risc mai mare de a dezvolta astfel de leziuni.

La inceput, escarele de decubit pot parea inofensive, aratand ca niste pete rosii, usor inflamate. Dar daca nu sunt diagnosticate sau tratate corect, pot deveni rapid o problema serioasa, dificil de vindecat.

Trebuie stiut ca aceste leziuni sunt evitabile. Persoanele cu risc crescut de a le dezvolta, cu ar fi cele aflate in spital in urma unei interventii chirurgicale sau varstnicii care stau mult in pat, daca folosesc saltele antiescare sau daca sunt intoarse de pe o parte pe alta o data la 1-2 ore, pot preveni aparitia ulcerelor de presiune.

Totodata, daca simptomele sunt depistate imediat, iar daca tratamentul este aplicat corect, in urma unei consultatii medicale de specialitate, escarele de decubit pot fi tratate cu succes.

​Cum sunt clasificate escarele de decubit?

Exista 4 grade ale escarelor de decubit, gradul 1 fiind cel mai putin problematic si cel mai usor de tratat. Atunci, pielea nu este rupta, fiind doar rosie, usor inflamata si poate fi tratata in cateva zile. Pe masura ce pielea se descompune si se deterioreaza, gradul creste. Cand a ajuns in ultimul grad, gradul 4, escara a deteriorat complet zona si a patruns pana la muschi, tendoane sau chiar os. Atunci, durata de vindecare este mult mai mare si exista riscuri de complicatii, iar daca escara nu este tratata corespunzator, cu ajutor medical, poate fi fatala. Mai mult, durerea poate fi chinuitoare.

In cele din urma, trebuie retinut ca majoritatea escarelor de decubit sunt cauzate de neglijenta. Nepunerea in aplicare a masurilor preventive de baza poate duce la aparitia acestor leziuni foarte dureroase si debilitante.

Stanescu Catalin
Stanescu Catalin
Stanescu Catalin este un autor de blog plin de carismă, care scrie cu o sinceritate și o pasiune ce transpar în fiecare articol. Fie că explorează profunzimile culturii pop sau dezbaterea unor teme sociale complexe, stilul său narativ este un amestec îndrăzneț de informație și umor. Cititorii sunt atrași de autenticitatea și energia lui, găsind în scrierile sale un spațiu unde curiozitatea și reflecția se împletesc armonios. Catalin nu doar informează, dar inspiră, transformând fiecare postare într-o invitație la dialog și descoperire.
Articole recente
Articole populare
web design itexclusiv.ro