Poză de Min An pe Pexels
Trăim într-o lume în care informațiile false circulă ca pâinea caldă și pericolele cu care vin acestea sunt inimaginabile. Educația sexuală este, încă, un subiect tabu în țara noastră, motiv pentru care mulți tineri se confruntă cu sarcini nedorite sau cu diverse boli cu transmitere sexuală. Pentru a face puțină lumină pe acest subiect, am decis ca în acest articol să dezbatem trei dintre cele mai cunoscute mituri pe această temă și să-ți dezvăluim adevărul despre ele.
Iată 3 dintre cele mai populare mituri legate de BTS (bolile cu transmitere sexuală):
Mitul 1: Șansele să iei o boală cu transmitere sexuală sunt foarte mici și nu trebuie să te îngrijorezi
Adevărul: Bolile cu transmitere sexuală sunt mult mai comune decât ai crede. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, zilnic, peste un milion de oameni contactează o boală cu transmitere sexuală. Printre cele mai comune astfel de afecțiuni se numără chlamydia, gonoreea, sifilisul și trichomoniaza. Cu toate acestea, infecțiile virale precum herpesul genital, HIV și HPV sunt larg răspândite și prezintă un pericol uriaș pentru toți cei cu care intrăm în contact de tip intim. Dacă ai avut un contact sexual neprotejat cu un necunoscut, descoperă testele pentru boli venerice de pe goldenprotect.ro și descoperă la timp posibilele afecțiuni. Ai grijă de tine și de cei din jur, deoarece orice contact neprotejat poate duce la o boală cu transmitere sexuală.
Mitul 2: Poți contracta o boală cu transmitere sexuală doar prin contact sexual vaginal
Adevărul: BTS-urile pot fi transmise prin diverse forme de contact sexual, nu doar vaginal. Acestea includ sexul oral și anal, precum și contactul piele-pe-piele în cazul unor infecții, cum ar fi herpesul genital și HPV. Mai mult decât atât, anumite afecțiuni cu transmitere sexuală pot fi transmise prin contact cu sângele infectat, precum HIV și hepatita B și C. Este important să fii informat cu privire la felul în care se transmit fiecare dintre acestea și să te protejezi corespunzător. Pune sănătatea ta și a celor din jur pe primul loc și adoptă un stil de viață cât mai informat și echilibrat.
Mitul 3: Dacă nu ai simptome, nu ai o boală
Adevărul: Multe boli cu transmitere sexuală pot fi asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu prezintă simptome vizibile. De exemplu, chlamydia și gonoreea pot rămâne neobservate, mai ales la femei, iar HPV poate să nu prezinte simptome evidente timp de ani de zile. Din aceste motive, răspândirea lor este silențioasă și foarte rapidă. Este important să alegi să te testezi regulat, iar dacă ești femeie, să faci testul Papanicolau în fiecare an. Prin acest test, se poate observa orice problemă îngrijorătoare ce ține de sănătatea sistemului tău reproducător, iar descoperite la timp, acestea pot fi tratate în 99% din cazuri. Vaccinul anti-HPV este o altă modalitate eficientă prin care te poți proteja de cancerul de col. Detectarea și tratamentul precoce pot preveni complicații grave și pot reduce riscul de transmitere.
În concluzie, dacă ai o viață sexuală activă, asigură-te că ești foarte bine informat cu privire la toate aceste aspecte. Protejează-te mereu și testează-te regulat pentru a putea preveni sau vindeca la timp orice afecțiune.
Comments