Studiile la universitate sunt una dintre cele mai mari aventuri prin care vei trece in viata. Aceasta etapa va pune bazele carierei tale profesionale si iti va marca foarte mult viitorul.

Odata ce iti este clar ce cariera sa studiezi, nu crezi ca alegerea unei universitati este o decizie foarte importanta? Desigur. Desi nu exista o formula magica pentru a sti la ce universitate ar trebui sa mergi, suntem aici pentru a te ajuta sa decizi cu intelepciune, fara a ajunge sa iti bati capul prea mult.

Iti poti spune: „Daca aceeasi cariera o poti avea frecventand mai multe facultati, atunci nu conteaza pe care o alegi.” Adevarul este ca, desi o materie este predata in diferite centre, poti gasi diferente mari in calitatea predarii si acest lucru iti va afecta in mod direct viata profesionala viitoare. Vezi aici lucrare licenta la comanda unde poti primi ajutor pentru lucrarea ta.

Am pus impreuna cateva aspecte pe care le consideram importante atunci cand alegem o universitate si care cu siguranta va vor usura sarcina. Ar fi bine daca le analizezi pe cele la care iei in considerare inscrierea.

Puncte de retinut atunci cand alegi o universitate

Oferta academica

Poate parea evident, dar nu trebuie sa uitam acest punct. Daca stii foarte clar ce cariera sa studiezi, renunta automat la acele universitati in care nu se preda. Concentreaza-te pe gasirea acelor centre care ofera cariera visurilor tale.

Costuri

Studiile la universitate, din pacate, nu sunt intotdeauna ieftine. Cati bani ai? Odata ce stii clar care este bugetul alocat acestir studii, trebuie sa calculezi cheltuielile cu care va trebui sa le ai lunar sau semestrial. Inregistrarea carierei, materialele necesare pentru subiecte, transport, cazare etc. Daca nu ai economii, vei putea lucra pentru a iti acoperi facturile? Esti eligibil pentru o bursa? De obicei, universitatile sau alte institutii le ofera si vor fi de mare ajutor pentru economia ta. Sfatul nostru este clar: nu alege o universitate unde consideri ca este posibil sa fii nevoit sa parasesti cursa la jumatatea drumului pentru ca nu iti permiti platile pe care le vei avea. Vei pierde timp si bani.

Prestigiul universitatii

Cum vorbesc oamenii despre universitatea pe care te gandesti sa o alegi? Sunt universitati la care toata lumea vrea sa mearga si altele la care tinerii merg doar pentru ca nu au reusit sa intre intr-una mai buna.

La care dintre cele doua tipuri doresti sa mergi? Cu siguranta la inceput. Acum, chiar daca o institutie este renumita, exista ceva de care ar trebui sa tii cont. Faptul ca o universitate se bucura de o buna reputatie in general, nu inseamna ca toate carierele pe care le ofera sunt excelente. Afla daca programa de studii a diplomei pe care doresti sa o studiezi este buna.

Reputatia absolventilor

In raport cu punctul anterior, trebuie sa tii cont atunci cand alegi universitatea opinia pe care absolventii o merita, adica cei care au terminat deja facultatea. S-ar putea sa fii surprins sa aflii ca, in unele oferte de munca, persoanele care au studiat la anumite universitati sunt rugate sa se abtina de la inscriere. Evident, se poate intampla si contrariul. Daca ai obtinut diploma intr-o institutie de prestigiu, este un punct in favoarea ta.

Facilitati oferite

Aspect foarte important mai ales in carierele tehnice sau stiintifice. Universitatea are facilitatile potrivite? Vei putea sa-ti dezvolti intregul potential in laboratoarele facultatii? Biblioteca iti ofera resursele de care ai nevoie pentru a studia? De asemenea, uita-te pentru a vedea daca salile de clasa sunt spatioase si bine luminate.

Programe de schimb

Posibilitatea de a studia pentru o vreme la o universitate straina nu va fi doar o experienta unica. CV-ul tau va fi vazut cu ochi mai buni de recrutori daca ai avut ocazia sa te antrenezi intr-o facultate din alta tara. Mai ales in companiile transnationale vei avea o valoare adaugata pe care ai studiat-o intr-o alta limba si intr-un mediu multicultural.

Plasarea unui loc de munca

Sa fie clar: cu siguranta ai ales ce cariera sa studiezi pentru ca esti pasionat de acest domeniu. Cu toate acestea, scopul final de a urma aceasta cariera este de a gasi un loc de munca, astfel incat sa poti trai din ea. Universitatea iti usureaza aceasta sarcina? Investigheaza daca au o banca de locuri de munca si cu ce fel de companii colaboreaza.

In cazul in care sa traiasca

In cazul in care campusul universitar este situat este un alt factor determinant. Te-ai gandit sa traiesti departe de casa? Vei putea plati pentru cheltuieli suplimentare, cum ar fi cazarea, transportul sau mancarea? De asemenea, cred ca, traind in alta parte, vei fi departe de familia ta. Daca nu ai trecut niciodata prin aceasta experienta, va fi inca o schimbare de adaugat la multele pe care le vei experimenta deja studiind o cariera.

Categorized in: