Când vorbim despre bateriile auto, știm cu toții că acestea sunt esențiale pentru funcționarea corectă a mașinii noastre. Din acest motiv, este important să cunoaștem ce tipuri sunt disponibile pe piață și care sunt caracteristicile fiecărei baterii. De aceea, în acest articol, vei descoperi cele mai utilizate tipuri de baterii auto și ce anume le diferențiază. Astfel, vei fi capabil să iei o decizie informată atunci când îți cumperi baterie nouă.

Iată care sunt principalele modele de baterii auto pe care le folosesc proprietarii de mașini

Baterii  acide cu plumb de tip clasic

Aceste baterii sunt cele mai raspandite și de obicei, cele mai ieftine. Ele sunt compuse din plăci de plumb și electrolit lichid. Aceste baterii au o durată de viață ce poate depași 5 ani, dacă sunt întreținute corespunzător. Este important să verifici anual nivelul electrolitului din ele și eventual, să le încarci periodic. Dacă ai nevoie de o astfel de componentă pentru mașina ta, poți consulta gama de baterii auto de la Sorgeti, firmă care îți pune la dispoziție o varietate de produse  de buna calitate , pentru orice tip de autoturism. 

Baterii AGM

Aceste baterii sunt tehnologic mai avansate decât cele acide cu -plumb de tip clasic și sunt ideale în cazul în care autovehiculul este dotat cu sistem start-stop și/sau frânare regenerativă. Acestea au electrolitul imobilizat într-un separator microporos din fibră de sticlă. Această tehnologie face ca aceste baterii să fie mai rezistente la vibrații și mai durabile decât cele clasice cu acid-plumb însă, sunt și mai scumpe.

Baterii cu gel

Aceste baterii au electrolitul tot un acid sulfuric, dar în stare gelifiată. Acest aspect le face cele mai rezistente la vibrații și mai fiabile. În plus, chiar dacă acestea sunt mai scumpe decât bateriile AGM, ele au o durată de viață mai mare.

Baterii cu litiu

Aceste baterii sunt cele mai avansate și cel mai scumpe din lista noastră. Ele sunt cele mai ușoare și au cea mai mare densitate de energie. Acest lucru înseamnă că pot stoca mai multă energie într-un pachet mai mic, ceea ce le face ideale pentru mașinile electrice. Ele sunt de asemenea mai durabile decât celelalte tipuri de baterii și au o durată de viață de până la 15 ani.

În concluzie, cu ajutorul acestor informații poți face o alegere în cunoștință de cauză atunci când cumperi o baterie nouă. Deși bateriile cu acid-plumb sunt cele mai ieftine, celelalte tipuri sunt mai avansate și mai fiabile, ceea ce îți garantează o experiență mai bună de condus și o durată lungă de viață la baterie.

 

Sursă foto: Freepik.com

Categorized in: