Gestionarea defectuoasa a finantelor personale ne poate determina sa ne indatoram in mod constant. Atingerea sfarsitului de doua saptamani fara un ban si chiar necesitatea de a cere imprumuturi pentru a finanta ultimele zile este cel mai bun exemplu ca ceva nu este in regula in planificarea utilizarii venitului lunar.

Exista instrumente de finantare, cum ar fi angajamentul care ar putea functiona ca o alternativa la lipsa de lichiditati. Aceste tipuri de case –nu sunt noi, dar trebuie sa stim cum functioneaza si daca serviciile lor sunt ceea ce avem cu adevarat nevoie.

Istoria amanetului- cum a inceput totul

Demersul a inceput sa fie practicat, in China, in urma cu mai bine de 3.000 de ani, ca metoda de acordare a creditelor pe termen scurt fermierilor. Unii creditori au functionat independent, dar in timp majoritatea acestor afaceri au fost efectuate prin intermediul caselor stabilite.

Departe de stereotipul care poate fi avut de ceea ce sa promita sau amanet este pentru clasele mai putin favorizate, trebuie remarcat faptul ca, in Europa din secolele al XIV-lea si al XV-lea, regii au folosit aceasta practica pentru a finanta razboaie. Cu alte cuvinte, este un instrument de finantare de baza.

Clasa muncitoare a folosit si acest instrument de finantare, motiv pentru care au inceput sa apara case de amanet private si asistenta publica, acestea din urma ca o alternativa pentru ca oamenii sa aiba imprumuturi in conditii care sa le permita sa recupereze ceea ce au lasat amanet. Cu toate acestea, este o practica care nu a fost scutita nici de camatarie.

Casele de amanet au fost prezentate, de zeci de ani, ca o alternativa la lipsa de lichiditate. Aceste tipuri de companii nu sunt noi, dar trebuie sa stiti cum functioneaza si daca serviciile lor sunt ceea ce ai cu adevarat nevoie.

In mod normal, ai crede ca magazinele de amanet primesc doar antichitati sau poate inelul de aur pe care il avem de la o strabunica. In prezent, poti aplica pentru imprumuturi lasand smartphone-uri, tablete sau notebook-uri ca si  garantie. Sunt unii care primesc masini sau motociclete cu posibilitatea de a continua sa foloseasca vehiculul, in timp ce imprumutul este activ. Vezi detalii pe AGS.

Ce este o casa de amanet?

Exista tari  care au  modele nationale, straine sau sub modelul institutiei de asistenta privata ;aceasta din urma non-profit, a carei functie principala este de a oferi imprumuturi in schimbul unui gaj care este lasat drept garantie.

Exista case de amanet care sunt dedicate unui anumit tip de produs, dar cele mai multe primesc diferite piese sau produse.

Casele de amanet- un venit rapid

Multi oameni recurg la amanet cand au nevoi rapid de bani lichizi. Nu toti au bani stransi si mereu poate aparea un eveniment neprevazut care ne face sa ne imprumutam de bani. Alegerea unui magazine de amanet este o solutie rapida si la indemana tuturor. Exista magazine care accepta inclusive masini sau obiecte antice, ca si gaj.

O mica parte din istoria caselor de amanet

Suspiciunea asupra amanetilor a continuat in secolul al XVIII-lea, cand un act al Parlamentului a pus capat obiceiului ca vamesii sa imprumute bani pe gaj pentru ca clientii lor sa poata bea.  Reputatia lor a fost afectata si de Charitable Corporation , care a demonstrat ca amanetul a incurajat necinstea, oferind hotilor posibilitatea de a vinde bunuri furate  si a permis unei persoane care planuieste faliment sa cumpere bunuri pe credit si sa le elimine in numerar (fraudare). creditorii lor ). Legea privind licenta pentru amanet din 1785 a autorizat amanetul pentru 10 lire sterline in Londra si 5 lire sterline in tara; rata dobanzii a fost stabilita la 1 ⁄ 2la suta pe luna, iar durata imprumuturilor a fost limitata la un an.

Legislatia moderna privind amanetul a inceput cu Pawnbrokers Act din 1800. Lordul Eldon , care a recunoscut ca a folosit casele de amanet in tinerete, a avut influenta in adoptarea acesteia. Casatorii de amanet au fost recunoscatori si multi ani dupa moartea lordului Eldon l-au prajit la mesele lor. Actul a crescut rata dobanzii la 1+2 ⁄ 3 la suta pe luna (20 la suta pe an, cu exceptia cazului in care dobanda neplatita a crescut datoria). Imprumuturile ar putea fi acordate pentru un an, dar gajurile ar putea fi rascumparate pana la 15 luni; prima saptamana a celei de-a doua luni nu ar conta pentru dobanda.

In timpul istoriei sale de 72 de ani, actul a fost modificat de trei ori:

  • In 1815, taxele de licenta au fost ridicate la 15 lire sterline in Londra si 7 10 lire sterline in mediul rural.
  • In 1840, un act al Parlamentului a abolit recompensele pentru informatori pentru raportarea ratelor ilegale ale dobanzii.
  • In 1860, amanetilor li s-a permis sa perceapa o jumatate de penny pentru un bilet de amanet atunci cand un imprumut era sub cinci silingi.

Principalele prevederi ale actului au fost nepopulare, iar Asociatia Nationala a Amanetilor si Asociatia de Aparare a Amanetilor au lucrat pentru a obtine liberalizarea acesteia. S-a sustinut ca camatarialegile fusesera abolite pentru intreaga comunitate, cu exceptia agentilor de amanet care imprumutau mai putin de 10 lire sterline, carora li se impiedica sa imprumute bani pentru articole voluminoase care necesitau spatiu mare de depozitare.

In 1870, Camera Comunelor a numit un comitet restrans pentru brokeri de amanet, care a audiat marturie ca in anul precedent au fost depuse 207.780.000 de angajamente (30-40 de milioane la Londra). Valoarea medie a angajamentelor a fost de aproximativ patru silingi, iar numarul de articole amanetate in mod necinstit a fost de unul la 14.000. Ulterior, statisticile oficiale indica faptul ca din angajamentele retinute vandute in Londra, mai putin de 20 la milion au fost revendicate de politie.

Categorized in: