Gama de panouri solare este în continuă creștere. Există diferiți producători de panouri fotovoltaice, diferite dimensiuni, tipuri de celule și este ușor să pierzi evidența lucrurilor atunci când vrei să alegi panouri solare potrivite pentru casa ta. Pe lângă invertor, modulele solare sunt o componentă centrală a sistemului tău fotovoltaic. 

Prin urmare, trebuie să te informezi în prealabil despre diferitele opțiuni pentru a selecta modelul care se potrivește și nevoilor tale. Trebuie să știi cum funcționează de fapt panourile solare și de ce criterii trebuie să ții cont pentru a selecta panouri fotovoltaice potrivite pentru casa ta.

Ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi panouri solare

Atunci când vrei să alegi panouri solare, trebuie să iei în considerare câțiva factori importanți. În primul rând, trebuie să te asiguri că modulele provin de la un producător de renume și sunt de înaltă calitate. Acordă atenție performanței, eficienței și perioadei de garanție a modulelor. 

Puterea este dată în wați de vârf (Wp) și indică câtă energie electrică poate produce modulul în condiții optime. Eficiența indică câtă lumină solară poate transforma modulul în electricitate și trebuie să fie cât mai mare posibil.

Un alt factor important este tipul de celule utilizate în modul. Există două tipuri principale de celule solare: monocristaline și policristaline.

  • Celulele solare monocristaline sunt mai eficiente și de obicei mai scumpe decât celulele policristaline.
  • Celulele solare policristaline, pe de altă parte, au o eficiență mai mică, dar sunt de obicei mai ieftine.

Substructura panourilor solare este la fel de importantă ca și modulele în sine, deoarece formează baza instalării și protejează panourile de vânt și intemperii. Există diferite tipuri de substructuri pentru diferite tipuri de acoperișuri, inclusiv sisteme de montare pentru acoperișuri plate și acoperișuri înclinate.

Atunci când alegi o substructură, trebuie să te consulți cu o companie specializată pentru a te asigura că aceasta este potrivită pentru greutatea modulelor solare și că poate rezista la încărcăturile vântului și zăpezii de la locul tău de reședință.

Există mai mulți factori care pot indica panouri solare potrivite pentru nevoile tale. Eficiența ridicată este un factor important care afectează performanța și randamentul sistemului tău solar. Verifică, de asemenea, termenii de garanție pentru a te asigura că panourile fotovoltaice sunt protejate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Certificatele precum certificatul TUV pot fi, de asemenea, un indicator al unor module solare bune. Certificatul confirmă că modulul a trecut standardele cerute și testele de calitate.

De asemenea, poate fi util să contactezi experții Helius și să obții recomandările acestora. Nu avea încredere doar în preț, află mai multe despre calitatea modulelor și condițiile de garanție pentru a face cea mai bună alegere. 

Energia Viitorului: Beneficiile Uluitoare ale Panourilor Solare

Din ce sunt compuse panourile solare?

Panourile solare sau fotovoltaice sunt responsabile pentru transformarea energiei solare în energie electrică. Ele constau din multe celule solare mici care sunt interconectate în cadrul modulului. Panourile fotovoltaice constau din mai multe straturi:

Stratul superior este de obicei sticla frontală (ESG). Aceasta servește la protejarea modulului împotriva schimbărilor de temperatură, precum și a impacturilor, șocurilor sau presiunii.

Sub sticla frontală se află filmul de încorporare superioară, de obicei un strat de plastic din acetat de etilenă vinil (EVA) sau rășină turnată. Celulele solare formează stratul mijlociu al modulelor. Celulele solare sunt conectate între ele prin benzi de lipit și astfel transformă lumina solară în electricitate.

Un alt strat subțire de plastic din EVA sau rășină turnată este introdus sub celulele solare. În acest fel, celulele solare sunt sigilate etanș împotriva apei din ambele părți.

Așa-numitul film compozit Tedlar formează concluzia pe spatele modulelor convenționale de film de sticlă. Acesta este de obicei o folie de plastic special dezvoltată din fluorură de polivinil (PVF). Acest lucru servește și la protejarea modulului solar și previne pătrunderea murdăriei, a substanțelor chimice sau a grăsimilor. În cazul unui modul din sticlă-sticlă, totuși, în locul filmului din spate se folosește un strat suplimentar de sticlă.

Totul împreună este sudat de celulele solare la aproximativ 150° Celsius. Această formă de laminare creează o încapsulare etanșă. Acest lucru împiedică umiditatea să deterioreze celulele solare.

În cele din urmă, toate componentele modulului sunt combinate într-un cadru de aluminu, care facilitează instalarea și oferă modulului suport suplimentar.

Funcţionalitatea celulelor solare se bazează pe efectul fotovoltaic. Când fotonii de la lumina soarelui lovesc celulele solare, aceștia își transferă energia către electronii din celula solară, făcându-le să fie dezlegate și libere să se miște. Printr-un circuit electric care trece prin celulele solare și prin invertor, acești electroni pot fi utilizați pentru a genera energie electrică.

În general, există trei tipuri de celule în celulele solare:

  • Monocristaline;
  • Policristaline;
  • Amorfe.

Astăzi, celulele monocristaline sunt cele mai utilizate, deoarece sunt mult mai eficiente decât celulele policristaline. Celulele monocristaline sunt fabricate din siliciu semiconductor, care este extras din nisip de cuarț. Cea mai importantă proprietate a acestui element este conductivitatea sa ridicată atunci când este alimentat cu energie – în cazul tehnologiei fotovoltaice, această energie furnizată este lumina.

Panouri solare – Criterii de achiziție

Atunci când vrei să alegi panouri solare, există o serie de caracteristici pe care ar trebui să le iei în considerare, pentru a te asigura că achiziționezi un produs de înaltă calitate și eficient. Aceasta include:

Performanța

Performanța unui modul solar este măsurată în wați (W) și indică câtă energie poate genera modulul în condiții optime.

Eficienţa

Eficiența descrie cât de eficient transformă energia solară în energie electrică. Eficiență mai mare înseamnă că modulul poate genera mai multă energie.

Comportamentul temperaturii

Comportamentul temperaturii îți arată cât de bine funcționează modulul chiar și la temperaturi ridicate. Un comportament bun la temperatură poate crește eficiența modulului și, astfel, poate îmbunătăți generarea de energie.

Garanție

O perioadă de garanție suficientă îți poate oferi liniște și protecție în cazul apariției defectelor sau problemelor. Când vine vorba de garanția modulelor solare, trebuie să ții cont de doi termeni: garanția produsului și garanția de performanță. 

Garanția produsului acoperă daunele materiale. Garanția de performanță, pe de altă parte, promite o anumită performanță minimă chiar și după ani de funcționare a panourilor fotovoltaice. Garanția minimă obișnuită este în prezent de 10 ani pentru produs și 20 de ani de garanție de performanță.

Firma de instalații solare Helius oferă un pachet de servicii atunci când achiziționezi panouri solare. De asemenea, include instalarea și mentenanța produselor.

Categorized in:

Tagged in: