Sursă articol: https://www.libertatea.ro/
În interiorul partidelor au început discuțiile referitoare la numele persoanelor care ar putea fi numite la Curtea Constituțională. Asta în condițiile în care la vară expiră mandatul a trei magistrați. Libertatea prezintă numele vehiculate pentru a ocupa cele trei posturi de judecători ai CCR.
Cine pleacă de la CCR
Din trei în trei ani, CCR își modifică structura. Astfel, sunt propuse trei noi nume de Președinție, Camera Deputaților și Senat. De obicei, cum s-a întâmplat în 2019 și 2022, numele sunt stabilite în aprilie-mai. Dat fiind faptul că mandatele celor numiți în 2010 și 2013 expirau la începutul lui iunie. În schimb, mandatele celor care părăsesc anul acesta CCR (Livia Stanciu, Attila Varga și Marian Enache) expiră în iulie (în 2016 cei trei au depus jurământul pe 13 iulie).
Discuția despre cine să fie trimis la CCR este purtată intens în interiorul PNL. În condițiile în care liberalii au șanse să facă sigur o nominalizarea prin mâna președintelui interimar, Ilie Bolojan. Iar aici e prima dilemă a celor din PNL: va face sau nu Ilie Bolojan numirea, termenul fiind începutul lui iunie. Iar interimatul lui Ilie Bolojan se termină după validarea turului doi al prezidențialelor, din 18 mai.
Surse multiple din PNL au precizat că numele cel mai vehiculat pentru o funcție la CCR, pe linia Cotroceniului, este Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca. Surse de la vârful PNL, susțin că Boc ar vrea să meargă la CCR. Mai mult, Boc e văzut chiar posibil nou președinte al CCR. Adică imediat după numire, să și candideze la alegerile interne, susțin sursele Libertatea. Legea de organizare și funcționare a CCR nu l-ar împiedica. Însă cutuma este ca președinția să fie asigurată de o persoană care este cel puțin în a doua treime a mandatului.
Așadar, toți ochii sunt pe Ilie Bolojan, dacă va face sau nu o numire. Sunt voci liberale care susțin că e mai bine să fie o decizie calculată și asumată de Bolojan, decât la Palatul Cotroceni să ajungă un nume surpriză și acesta să decidă pe cine trimite la CCR.
Pe cine vor PSD și UDMR
În interiorul PSD primul nume avansat este cel al lui Robert Cazanciuc, fost ministru al justiției, acum vicepreședinte al Senatului. Cazanciuc a mai fost în cărți și în 2022, dar atunci Marcel Ciolacu a preferat să-l susțină pe Bogdan Licu, fost procuror general al României. G4Media a mai avansat două nume: Florin Iordache (acum șef la Consiliul Legislativ) și Mihai Busuioc (în prezent președinte al Curții de Conturi, căruia îi expiră mandatul).
Surse social-democrate resping varianta Iordache: „Dacă vrem să ne asigurăm că pierdem alegerile din mai, da, Iordache e varianta cea bună. Cred că stă destul de bine la Consiliul Legislativ”, susține unul din șefii PSD. De altfel, lui Iordache i-a început în 2024 un mandat de șef al Consiliului Legislativ (până la modificarea de anul trecut, șeful Consiliului Legislativ era ales pe viață sau până când decidea să-și dea demisia). O a doua variantă pe filieră PSD este alegerea unei persoane din rândul magistraților, fără carnet de partid. Iar numele cel mai des pronunțat este Corina Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție. Rămâne însă de văzut dacă PSD va merge și de această dată pe varianta omului fără carnet de partid.
Al treilea nou judecător al CCR, în condițiile terminării mandatului lui Attila Varga, va fi stabilit de UDMR. La nivelul formațiunii sunt mai multe nume discutate. Unul din acestea este șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. Contactat de Libertatea, șeful CNCD a refuzat să explice dacă ar fi interesat de o asemenea funcție: „Nu am avut nicio discuție. Nu comentez. Eu sunt președinte CNCD și avem multă treabă”, a precizat Csaba Asztalos pentru Libertatea.
Concluzie
Surse politice au mai indicat două nume care ar putea fi soluția UDMR: Gyula Fabian și Seres Denes. Primul este conferențiar universitar și a mai fost propunerea UDMR pentru Avocatul Poporului în 2021, însă atunci CCR a decis rămânerea în funcție a Renatei Weber. Pe de altă parte, Seres Denes este deputat UDMR din 1992, specialistul principal al Uniunii pe teme de administrație, dar și vechi jurist (cu ani de activitate inclusiv înainte de 1989).