Domeniul confectiilor metalice este unul foarte important intr-o varietate de industrii, de la cea extractiva si pana la cea a masinilor unelte, chiar la cea aerospatiala. Pentru desfasurarea corespunzatoare a acestei activitati esentiala este realizarea unor taieri precise ale diverselor tipuri de metale ce urmeaza a fi folosite pentru producerea pieselor. Taierea si gaurirea metalelor poate fi realizata in diferite moduri, cel mai intalnit fiind cel al utilizarii unor panze sau a unor discuri. Ambele variante au, insa, anumite dezavantaje, de aceea au fost introduse metode moderne, care au la baza ultimele inovatii din domeniul industrial.

 

Unul dintre cele mai eficiente echipamente ce pot fi utilizate pentru taierea metalelor, dar si a altor materiale (sticla, lemn, plastic), este utilajul cu fascicul de lumina de tip laser. Prin intermediul acestui dispozitiv se pot obtine taieri de o calitate exceptionala datorita capabilitatilor incorporate in acest dispozitiv. Atelierele de confectii metalice trebuie sa fie dotate cu masini de taiat cu laser de pe Vigra.ro pentru a beneficia de functiile superioare incorporate. 

 

Iata care sunt functiile utile ale masinilor de taiat cu laser!

  1. Datorita utilizarii laserului ca element taietor, dispozitivele de acest tip au o flexibilitate nemaintalnita in cazul altor utilaje. Astfel, cu acelasi mecanism pot fi taiate diverse tipuri de aliaje metalice, inclusiv cele cu duritate crescuta, cu grosimi ce variaza de la cativa milimetri si pana la cativa centimetri. In plus, acelasi utilaj poate decupa cu precizie si alte materiale, fara a fi necesara vreo interventie fizica. Aceasta flexibilitate este extrem de avantajoasa, avand in vedere ca un singur echipament poate sa faca o multitudine de operatiuni fara a fi necesara schimbarea utilajului.
  2. Controlul taierilor este realizat prin intermediul unui mecanism de tip CNC (control numeric computerizat). Astfel, este asigurata o precizie de ordinul micronilor, miscarile capului de taiere fiind controlate automat de catre un computer. Operatorul trebuie doar sa introduca datele cu privire la piesa dorita, iar masinaria va executa operatiunea fara erori. Aceasta capabilitate permite realizarea unor piese cu precizie maxima, ce pot fi folosite cu succes in industrii diverse, acolo unde cerintele sunt sporite. In plus, rezultatul va fi intotdeauna cel asteptat, ceea ce elimina aplicarea unor ajustari ulterioare.
  3. Masina de taiat cu laser este dotata cu numeroase tipuri de alarme ce anunta operatorul atunci cand apare o problema. In acest sens pot fi amintite alarma pentru taierea anormala, alarma pentru presiunea anormala a gazului, alarma pentru functionarea anormala a racitorului cu apa sau cea pentru functionarea anormala a laserului. Mai mult decat atat, echipamentul este dotat cu functia de diagnoza a problemei de la distanta. Astfel, defectiunile pot fi identificate de catre specialisti, iar reparatiile pot fi efectuate in cel mai scurt timp.
  4. Taierile si perforatiile sunt realizate cu ajutorul unei surse laser de 2000W, ceea ce permite prelucrarea celor mai dure aliaje. Viteza taierii este, de asemenea, superioara altor solutii, putand ajunge pana la 60 de metri pe minut, pe axa Z si pana la 120 metri pe minut, pe axele X si Y. 

 

In concluzie, atelierele de confectii metalice ar avea doar de castigat daca si-ar dota spatiile de productie cu un dispozitiv de taiere cu laser datorita numeroaselor functii incorporate in acest echipament. 

 

Surse foto: vigra.ro

Categorized in: