Vinurile care dispun de o cantitate ridicată de zahăr rezidual după fermentare sunt clasificate ca fiind dulci, pe când cele cu mai puțin zahăr sau deloc sunt seci. Însă cât de sesizabilă este diferența dintre cele două tipuri de vin? Pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie să intrăm în mai multe detalii despre producția vinului.
Strugurii care nu au ajuns la maturitate conțin mai puțin zahăr natural, pe când cei maturi au un nivel mai scăzut de aciditate, factor care poate influența aroma vinului. Vinificatorii care își doresc să dea viață unui vin sec vor culege strugurii înainte să ajungă la maturitate pentru a obține nivelul dorit de aciditate și mai puțin zahăr natural. În general, strugurii din regiuni mai călduroase conțin mai mult zahăr decât cei din medii mai răcoroase întrucât expunerea la soare este cea care sporește concentrația de zahăr.
Fermentarea
Unul dintre cele mai importante moduri prin care se poate influența cantitatea de zahăr a unui vin este durata fermentării. Prin intermediul mai multor procese chimice naturale zahărul ajunge în cele din urmă să fie convertit în alcool, iar cu cât se lasă mai mult la fermentat, cu atât vinul devine mai sec.
Concentrația de taninuri și nivelul de aciditate
De asemenea, taninurile și nivelul de aciditate joacă un rol important în percepția a cât de sec este un vin. Taninurile sunt un compus natural care se găsesc în pielița boabelor de struguri și a semințelor, contribuie la structura vinului și pot da senzația de astringență.
O alegere inspirată
Descoperă vinul rosu dulce de pe budureasca.ro dacă ești în căutarea unuia de înaltă calitate care să te cucerească de la primul contact. Muscat Ottonel din gama Origini este bun exemplu din portofoliul Cramei Budureasca pentru că poate transforma pe oricine într-un adept. Se laudă cu o frumoasă culoare galbenă cu reflexii aurii, iar aromele de fagure de miere și flori de fâneață sunt un deliciu. Gustul suav de miere și caise fac ca acest vin bine echilibrat să poată fi servit ca atare, fie alături de diferite dulciuri, temperatura sa ideală fiind între 8 și 10 grade.
Un vin autentic românesc
Dacă în schimbi preferi vinul demisec, atunci Fetească Neagră din gama Budureasca Clasic poate fi o opțiune pe care merită să o ai în vedere. Are o frumoasă culoare rubiniu închis, un nas fructat, iar gustul rotund ne poartă cu gândul către fructele de pădure. Taninurile sunt delicate, iar postgustul este lung, motiv pentru care acest vin este ușor de băut și potrivit pentru orice context. Merită servit alături de diferite preparate din carne de vită sau porc, dar nu numai, la o temperatură între 16 și 18 grade.
Nu dai greș cu Merlot
Iubitorii vinului sec merită să se orienteze către Merlot din gama Budureasca Premium. Acesta este unul dintre vinurile cele mai apreciate din portofoliul Budureasca și ne întâmpină printr-o culoare roșu rubiniu cu frumoase nuanțe purpurii. Aromele de fructe de pădure și tușele de mentă sunt o adevărată plăcere, iar gustul de mure și cireșe negre sunt completate de senzațiile ușoare provenite de la baricul în care a avut loc maturarea. Taninurile sunt moi, pline de catifelare, iar finalul este lung. În condițiile în care acesta este un vin roșu mai puțin taninos, poate fi servit alături de diferite preparate din carne mai ușoare, dar chiar și lângă paste. Pentru a-și etala toate calitățile este important să se consume la o temperatură între 15 și 17 grade.
Accesează chiar acum magazinul online al Cramei Budureasca și alege-ți preferatul!
Comments