Un gazon frumos și bine întreținut este un adevărat colț de paradis în curtea ta. Pentru a obține rezultatele dorite, o motocoasă poate deveni aliatul tău de încredere în îngrijirea gazonului. Însă, pentru a obține gazonul perfect, este important să înveți cum să utilizezi corect acest instrument și să aplici câteva tehnici de bază.

Descoperă mai jos câteva sfaturi practice pentru a obține un gazon impecabil cu ajutorul unei motocoase:

  1. Alegerea motocoasei potrivite

Înainte de a începe tăierea gazonului, asigură-te că ai ales o motocoasă potrivită nevoilor grădinii sau curții tale. Există mai multe tipuri de motocoase disponibile pe piață, inclusiv modele electrice și pe benzină. Evaluarea dimensiunii gazonului și nivelul de experiență te va ajuta să alegi ceva potrivit pentru tine. Poți căuta varianta câștigătoare printre modelele de motocositoare de la Micul Fermier, unde raportul calitate-preț este unul corect, iar varietatea îți va permite să alegi exact ceea ce îți trebuie. 

 

  1. Pregătirea terenului

Înainte de a utiliza motocoasa, va trebui să pregătești terenul corespunzător. Îndepărtează obiectele mari, cum ar fi pietrele sau crengile, care ar putea deteriora lama motocoasei. Pentru a avea niște rezultate optime, dar și pentru a menține motocositoarea într-o stare bună pe termen lung, este necesar un teren curat, fără alte obiecte cu o suprafață dură.

 

  1. Reglarea înălțimii de tăiere

Reglarea înălțimii de tăiere este esențială pentru obținerea unui aspect uniform al gazonului. Ajustează motocoasa la o înălțime potrivită în funcție de preferințe și de starea gazonului. Este recomandat să nu tai mai mult de o treime din înălțimea totală a ierbii pentru a evita stresul excesiv asupra gazonului.

 

  1. Tăierea regulată și în linii drepte a gazonului

Pentru un aspect curat și uniform, efectuează tăieri regulate ale gazonului. Evită să tunzi iarba atunci când este udă sau umedă, deoarece acest lucru poate duce la tăiere inegală și la deteriorarea lamei motocoasei. De asemenea, încearca să menții direcția de tăiere în linii drepte pentru a crea un aspect estetic.

 

  1. Curățarea și întreținerea motocoasei

După fiecare utilizare, este recomandată curățarea motocoasei pentru a prelungi durata de viață a acesteia. Îndepărtează iarba și resturile de pe lama și carterul motocoasei. Verifică nivelul de ulei și efectuează alte lucrări de mentenanță dacă e cazul, conform instrucțiunilor oferite de producător.

 

  1. Utilizarea echipamentului de protecție 

Înainte de a începe lucrul, nu uita să te echipezi corespunzător, ca să eviți diverse accidente nedorite. Folosește ochelari de protecție, căști, mănuși și încălțăminte adecvată pentru un plus de protecție împotriva zgomotului și a particulelor de iarbă aruncate în timpul procesului de tăiere.

 

  1. Îngrijirea gazonului în funcție de sezon

Gazonul necesită îngrijire diferită în funcție de sezon. Asigură-te că ești la curent cu cerințele specifice ale gazonului în diferite perioade ale anului: de la tăierea mai frecventă în sezonul de creștere rapidă la reducerea tăierii în perioadele mai calde și mai uscate.

 

Așadar, pentru a obține un gazon perfect cu ajutorul motocoasei, este necesară respectarea unor pași simpli, dar esențiali. Alegerea modelului potrivit, aplicarea tehnicilor adecvate de tăiere și respectarea măsurilor de siguranță sunt doar câțiva dintre aceștia și pot face o diferență în felul în care se prezintă gazonul tău după îngrijirea periodică.

 

Sursă foto: unsplash.com

Categorized in: